Wat is droog brandhout?

Droog brandhout is hout dat lang genoeg gedroogd is om het optimale vochtgehalte voor verbranding te bereiken. Het bevat over het algemeen minder dan 20% vocht, waardoor het ideaal is voor schone, efficiënte verbranding in houtkachels, open haarden of inzethaarden. 

Waarom is het belangrijk om droog brandhout te gebruiken?

Het gebruik van droog brandhout is belangrijk omdat het efficiënter brandt, minder creosoot produceert en de geproduceerde warmte maximaliseert. Droog brandhout helpt ook voorkomen dat rookkanalen en verwarmingstoestellen verstopt raken, wat bijdraagt aan een grotere energie-efficiëntie. 

Hoe weet ik of mijn brandhout droog is?

Er zijn verschillende methoden om te controleren of brandhout droog is. Je kunt een vochtmeter gebruiken om het vochtgehalte van het hout te meten, of je kunt het visueel controleren door te kijken of er barsten of droogsporen op de houtblokken zitten. Droog brandhout heeft meestal een lichtere kleur, een gebarsten oppervlak en is lichter van gewicht.

Hoe bewaar je droog brandhout?

Het is belangrijk om droog brandhout op te slaan op een droge, goed geventileerde plaats, uit de buurt van vocht en regen. We raden aan om het op een verhoogd oppervlak op te slaan, zoals een pallet of schuur, om direct contact met de grond te vermijden.

Waarom is droog hout kopen voordeliger? 

  • Betere verbrandingsefficiëntie: Droog hout heeft een lager vochtgehalte, meestal minder dan 20%, wat betekent dat het efficiënter verbrandt en meer warmte per gewichtseenheid produceert dan nat hout. Dit maximaliseert de warmteproductie en geeft je houtkachel een optimale energie-efficiëntie, wat kan betekenen dat je minder hout gebruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte.
  • Minder creosootaanslag: Het verbranden van vochtig hout kan meer creosoot produceren, een brandbare stof die zich ophoopt in het rookkanaal en problemen kan veroorzaken met verstopping en zelfs brand. Door droog hout te gebruiken, vermindert u de vorming van creosoot en minimaliseert u de kosten die gepaard gaan met het regelmatig vegen van de schoorsteen.
  • Langere brandtijd: Droog hout verbrandt langzamer dan nat hout, wat betekent dat het een langere brandtijd per houtblok kan bieden. Hierdoor hoef je je houtkachel minder vaak bij te vullen, wat je tijd en geld kan besparen op het kopen van extra hout.
  • Minder warmteverlies: Droog hout produceert minder rook en waterdamp tijdens de verbranding, wat betekent dat er minder warmte verloren gaat via de schoorsteen. Dit kan u helpen de energie-efficiëntie van uw verwarmingssysteem te optimaliseren en de verwarmingskosten te verlagen door meer warmte binnen uw huis te houden.
  • Betere luchtkwaliteit binnenshuis: Verbranding van vochtig hout kan meer fijne deeltjes en luchtverontreinigende stoffen produceren, die de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen aantasten. Door droog hout te gebruiken, kunt u de uitstoot van verontreinigende stoffen verminderen en de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren, wat de gezondheid van uw gezin ten goede kan komen.

Welke houtsoorten worden gebruikt als brandhout?

Ons brandhout is van de hoogste kwaliteit, gemaakt van 100% beukenhout. Het is PEFC-gecertificeerd, wat verantwoord bosbeheer garandeert. Bovendien wordt ons hout gedroogd in een professionele oven, waardoor het klaar is voor onmiddellijk gebruik in je huis.

Hoe maak je een vuurtje?

Om een vuur te beginnen met droog brandhout, moet je aanmaakhout gebruiken zoals houtkrullen, krantenpapier of natuurlijke aanmaakblokjes. Leg ze onder de droge brandhoutstammen en zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat voor luchtcirculatie. Steek de aanmaakblokjes aan en laat ze branden tot de houtblokken vlam vatten. Voeg geleidelijk grotere houtblokken toe om het vuur aan de gang te houden. 

Hoe onderhoud ik mijn fornuis?

Om u te helpen bij het onderhoud van uw houtkachel, hebben we onze partner Stûv om advies gevraagd:

  • Nettoyer la vitre : Si vous utilisez du bois sec, la vitre se salira peu. Mais de temps en temps il conviendra d’enlever la fine couche de poussière avec de la laine d’acier Het glas schoonmaken: Als je droog hout gebruikt, zal het glas niet erg vuil worden. Maar van tijd tot tijd moet je het fijne laagje stof verwijderen met staalwol 000 of een doek (vermijd bijtende producten!) Het glas zal net zo schoon zijn als op de eerste dag.ou un chiffon. (Evitez les produits corrosifs !) La vitre redevient propre comme au premier jour.
  • Leeg de as: Leeg de as alleen als de haard het niet meer kan houden. Dankzij de as brandt het vuur beter.
  • De staat van de afdichtingen en bewegende delen (sloten, scharnieren, kleppen, lagers) moet jaarlijks worden gecontroleerd. Als er toevallig een onderdeel vervangen moet worden, zijn er reserveonderdelen verkrijgbaar bij de installateur en voor het vervangen hoeft de set niet gedemonteerd te worden.
  • Het rookkanaal vegen: Stûv raadt aan om het rookkanaal minstens een keer per jaar te vegen (raadpleeg de geldende voorschriften in uw land/regio).
  • De luchttoevoer: Als de lucht van buiten via een kanaal wordt aangevoerd, controleer dan of het kanaal niet verstopt is en of er zich geen condens heeft gevormd. Idealiter wordt een klep geïnstalleerd die de luchttoevoer afsluit wanneer de haard niet in gebruik is.

Al deze informatie is te vinden op hun website: https://www.stuv.com/fr-be/poeles-a-bois